• @

    30 Μαρτίου 2015

    Διαδικτυακός Εκφοβισμός-Cyber Bullying - Πραγματικότητα και μέτρα προστασίας



    Τα σημεία των καιρών μας επέβαλαν να ακούμε συχνά, ίσως και να χρησιμοποιούμε, τον όρο διαδικτυακό εκφοβισμό ή αλλιώς cyber bullying. O όρος αυτός αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών και εφήβων που δέχονται μέσω της χρήσης του διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων ή άλλων ψηφιακών τεχνολογιών από συνομηλίκους τους. 

    Παρά τα αναμφισβήτητα οφέλη της τεχνολογίας στη ζωή μας, η απρόσωπη έκφραση που παρέχει  υποβοηθά στην ενδυνάμωση της καταστροφικής φύσης των ανθρώπων. Για αυτό τον λόγο, το ψυχολογικό τραύμα του θύματος  μπορεί να είναι ιδιαιτέρως μεγάλο και μακροχρόνιο. 

    Το θέμα φαίνεται να αφορά τους νέους οι οποίοι ζητούν άμεση λύση που να περιλαμβάνει τόσο τις  ενδοσχολικές , όσο και τις εξωσχολικές  εκδοχές του προβλήματος με  γονείς και εκπαιδευτικούς σε πρώτο πλάνο ως προς την επίλυση του προβλήματος. 

    Oι προσπάθειες των ενηλίκων να παραχωρήσουν ιδιωτικότητα στα παιδιά τους μπορεί να τα καταστήσει πιο ευάλωτα στην παρενόχληση και την κακοποίηση καθώς από τη μία πλευρά τα εργαλεία επικοινωνίας έχουν εξελιχθεί σημαντικά  ενώ από την άλλη, η ανάπτυξη προστατευτικών μεθόδων δεν ακολουθεί την ίδια πρόοδο. Το πρόβλημα εντείνεται με την απροθυμία των παιδιών να παραδεχτούν ότι έχουν πέσει θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού με αποτέλεσμα ακόμα και αν οι γονείς το αντιληφθούν, να έχει μεσολαβήσει  μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό γιατί η διαδικτυακή κακοποίηση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε κακοποίηση στον πραγματικό κόσμο.

    Μέτρα προστασίας
    Όσον αφορά τη τεχνολογική πλευρά προστασίας, μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις απορρήτου των κοινωνικών δικτύων μπορούν να βοηθήσουν τους ενήλικες να ελέγχουν ποιός μπορεί να δει τις αναρτήσεις των παιδιών τους και ποιός τους στέλνει μηνύματα. Η πλήρης χρήση των ρυθμίσεων γονικού ελέγχου σε εφαρμογές λογισμικού και λύσεις ασφάλειας μπορούν να προσφέρουν σημαντική προστασία. 

    Αλλά αυτό δεν αρκεί. Οι γονείς  πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους  να προστατεύουν τις ιδιωτικές τους πληροφορίες  όπως διεύθυνση, σχολείο, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.τ.λ.

    Σημαντικά στατιστικά στοιχεία
    Περίπου 25% των γονέων αισθάνονται ανήμποροι να ελέγξουν  τις σελίδες στις οποίες έχει πρόσβαση το παιδί τους. 

    Περίπου 20% των νέων έχουν πέσει θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού.

    Περίπου 15% των νέων παραδέχονται την ανάμειξή τους σε διαδικτυακό εκφοβισμό.

    Συχνότερα θύματα είναι τα κορίτσια από τα αγόρια σε θέματα διαδικτυακού εκφοβισμού.

    Έφηβοι  είναι η πλειοψηφία θυμάτων και θυτών.

    Βοήθεια στο παιδί

    Επαινείτε το παιδί σας για το παραμικρό καλό που κάνει. Μάθετέ το να λέει :                  
    ΕΙΜΑΙ ΙΚΑΝΟΣ. ΜΠΟΡΩ!

    Αποδεχθείτε το παιδί σας όπως είναι. Μάθετέ το να λέει: 
    ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΟΣ. ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ. ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ!

    Μη συγκρίνετε το παιδί σας με κάποιο άλλο. Μάθετέ το να λέει:                                                             ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΙΝΩ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ.
    Δώστε στο παιδί σας ευκαιρίες να δημιουργήσει μόνο του. Μάθετέ το να λέει:              
    ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ. ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ!

    ΓΙΩΡΓΟΣ  ΦΕΣΤΕΡΙΔΗΣ
    Αντιδήμαρχος Δήμου Θερμαϊκού - Αντιπρόεδρος  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών



                                                       
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Διαδικτυακός Εκφοβισμός-Cyber Bullying - Πραγματικότητα και μέτρα προστασίας Rating: 5 Reviewed By: Dimitrios Apostolou
    Scroll στην αρχή